Uwielbiam gotować, ale pieczenie to niestety nie moja bajka :)
Ci, którzy mnie znają dobrze o tym wiedzą :)
Muszę jednak Wam się czymś pochwalić!
Otóż moja pierwsza w życiu, samodzielnie zrobiona tarta z owocami - okazała się w pełni zjadliwa i naprawdę smaczna :) Jestem z siebie naprawdę dumna! Good job! - jak to mówi nasz Synek :)
Rodzaj ciasta, jakim jest tarta - bardzo mi odpowiada - szybko się robi i skoro mnie się udało to oznacza, że zawsze wychodzi!
Potrzebujemy formę o średnicy 23-25 cm oraz niżej podane składniki:
Składniki na ciasto:
200 g mąki
100 g rozpuszczonego masła
1 jajko
3 łyżki cukru pudru - można dodać więcej, jeśli lubicie sobie posłodzić :)
Składniki na krem:
250 ml śmietany kremówki / double cream
250 g serka mascarpone
3-4 łyżki cukru pudru
marmolada do wysmarowania spodu tarty
owoce sezonowe - ja użyłam jagód i truskawek
ziarna fasoli lub grochu (obciążenie)
Przygotowanie ciasta:
W misce mieszamy mąkę, cukier puder, jajko i rozpuszczone masło. Zagniatamy powstałe cisto i wkładamy na 30 min do lodówki. Po tym czasie wyjmujemy i rozwałkowujemy je, następnie wykładamy nim formę wraz z brzegami.
Spód tarty dziurkujemy widelcem, przykrywamy papierem do pieczenia, a na wierzchu układamy ziarna fasoli, jako obciążenie - dzięki temu ciasto nam się nie wybrzuszy podczas pieczenia :)
Całość ląduje w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku na 15 minut.
Po tym czasie wyjmujemy formę z ciastem, zdejmujemy papier i obciążenie i pieczemy jeszcze 5 minut.
Po wyjęciu odstawiamy do ostudzenia i bierzemy się za krem.
Przygotowanie kremu:
Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem. Następnie dodajemy serek mascaropne i całość delikatnie mieszamy. Odstawiamy do lodówki zanim spód tarty nie ostygnie.
Tartę smarujemy cienką warstwą marmolady, aby krem jej nie rozmoczył.
Schłodzony krem rozkładamy na spodzie i dekorujemy owocami.
Smacznego!!
Nigdy nie robiłam tarty na słodko, tylko zawsze na słono w postaci obiadu. Na tą się skuszę, bo wygląda przepysznie! ;)
OdpowiedzUsuńNaprawdę polecam :) Mam właśnie zamiar spróbować tarty w wersji obiadowej - zobaczymy, co z tego wyjdzie :)
UsuńPozdrawiam :)
Ale obłędnie wyglada :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńNormalnie jestem z siebie dumna - pierwsze udane ciasto :)
Ja mam tak samo, słodkości a szczególnie pieczone nie są moją specjalnością ;), ale ta Twoja tarta wyglada obłędnie!!
OdpowiedzUsuńAsiu koniecznie wypróbuj przepis, mega łatwo i szybko się robi!
UsuńA efekt - palce lizać :)
Pysznie wyglada i mysle ,ze w njablizszej przyszlosci skorzystam z przepisu :)
OdpowiedzUsuńPolecam :)
Usuńmmmmmm.... poproszę kawałek, a potem drugi.....
OdpowiedzUsuńAleż proszę :) Smacznego!
Usuńo jaaa, jakie cudo! na pewno smakuje wysmienicie!!
OdpowiedzUsuńNieskromnie powiem, że TAK :)
Usuń