... czyli to, co tygryski lubią najbardziej
Nie będę kłamać... serniki uwielbiam!! Czy to na zimno, czy ciepło -
uwielbiam!! A jeszcze lepiej, jak taki sernik przygotuje Mąż własny :)
Przepis prosty, szybki, a efekt nieziemski! Musicie mi wierzyć na słowo!
Potrzebujemy formę o średnicy ok 20 cm oraz niżej podane składniki:
Spód:
160 g ciastek typu digestive,
50 g roztopionego masła
Masa serowa:
250 g twarożku śmietankowego do serników
300 ml śmietany kremówki 30% (Łaciata do ciast i deserów)
100 g batonika Toblerone bardzo drobno posiekanego,
120 g białej czekolady
Przygotowanie:
Ciastka pokruszyć, wymieszać z masłem. Tortownicę o średnicy ok. 20
cm wyłożyć papierem do pieczenia, na spód wyłożyć masę z ciastek,
wyrównać. Włożyć do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
Ubić
śmietanę, dodać ser i dobrze wymieszać (można zrobić to mikserem).
Białą
czekoladę roztopić w kąpieli wodnej lub garnuszku z dodatkiem łyżeczki
masła. Roztopioną dodawać do masy serowej i szybko wymieszać
(lub zmiksować). Dodać pokruszone Toblerone i dokładnie wymieszać.
Masę serową wyłożyć na schłodzony wcześniej spód i wyrównać. Schłodzić kilka godzin w lodówce.
Masę serową wyłożyć na schłodzony wcześniej spód i wyrównać. Schłodzić kilka godzin w lodówce.
Po wierzchu można posypać np. wiórkami czekolady.
Smacznego!!!
Kochani, jako, że dostaję zapytania odnośnie zamienników dla Toblerone i o ciasteczka digestive informuję, iż możecie użyć czekolady Milki z rozdrobnionymi orzechami (zdjęcie poniżej), a ciastka są dostępne w polskich sklepach spożywczych, marketach i wyglądają m.in. jak te ze zdjęcia :)
Mam nadzieję, że te informacje okażą się Wam pomocne :)
Wygląda obłędnie ;-)
OdpowiedzUsuńZapewniam, że tak samo smakuje :)
UsuńKusisz tymi przepisami! Na pewno spróbuję :)
OdpowiedzUsuńDaj znać, czy smakował, jak zrobisz :)
UsuńPozdrawiam :)
no to bede mialam w tym roku inny sernik na Wielkanoc - juz mi ślinka cieknie
OdpowiedzUsuńmmmmmmmmmm.... rozkosz!
OdpowiedzUsuńJak wygląda ten batonik? Czym można go zastąpić? Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńToblerone dostępne są w większości osiedlowych sklepów spożywczych i w każdym supermarkecie więc bez problemu znajdziesz :) Dla pewności wpisz w google to wyświetli się zdjęcie :) W ostateczności można go zastąpić czekoladą Milką, ale tylko tą z rozdrobnionymi orzechami :)
UsuńMieszkam za granica i nie moge kupic takiego serka.Czy normalny ser bialy moze byc?a moze mascarpone?
OdpowiedzUsuńJa mieszkam w UK i w polskim sklepie kupuję zwykły twarożek śmietankowy w kostce. Z mascarpone nie próbowałam.
OdpowiedzUsuńnie wiem dlaczego ale się nie ścina zbytnio,może trzeba było żelatyną zagęścić ????
OdpowiedzUsuńSernik powinien odstać kilka dobrych godzin w lodówce. U mnie wychodzi za każdym razem :)
Usuńale jak go wykładasz to jest gęsty czy rzadki?
UsuńW momencie wkładania do lodówki jest rzadki, dopiero po kilku godzinach gęstnieje.
UsuńMam pytanie odnośnie białej czekolady- czy ją się wlewa płynna- bo po dodaniu masła zgęstniała mi? Mam jakiegoś pecha dzisiaj- sernik wylądował na podłodze- dno tortownicy mi odpadło :-( jutro 2 podejście
OdpowiedzUsuńOMG!! To faktycznie pech :)
UsuńCo do czekolady to tak, jak napisałam - roztapiamy ją w kąpieli wodnej z masłem, a następnie rozpuszczoną dodajemy do masy serowej i szybko mieszamy, aby nie powstała jedna wielka bryła :)
Przy pierwszym podejściu faktycznie wszystko może się wydawać mega skomplikowane, ale już za drugim razem jest banalnie proste :)
Życzę powodzenia
ok. dzięki, idę robić :-)
Usuńzrobiłam, jest pyszny :-)
OdpowiedzUsuńSuper, cieszę się, że smakował :)
UsuńPozdrawiam :)