Rybka przynajmniej dwa razy w tygodniu!
I takiej zasady się trzymamy :)
Steki z tuńczyka to zaraz po łososiu jedno ulubionych dań rybnych naszej rodziny. Świetnie smakują z pieczonymi ziemniaczkami i surówką z kiszonej kapusty. I taki właśnie zestaw chciałabym dziś Wam przedstawić. Dodam, że Bartuś zajada to danie ze smakiem :) Super, bo tuńczyk ma w sobie dużą zawartość białka!
W przepisie użyłam steków mrożonych. Zaopatruję się w nie w pobliskim markecie (Aldi), ale poszperałam trochę w 'internetach' i znalazłam informację, że w Polsce dostępne są podobno w Biedronce. Gdzie jeszcze? Nie mam pojęcia... Jeśli wiecie - zostawcie informację w komentarzu.
W przepisie użyłam steków mrożonych. Zaopatruję się w nie w pobliskim markecie (Aldi), ale poszperałam trochę w 'internetach' i znalazłam informację, że w Polsce dostępne są podobno w Biedronce. Gdzie jeszcze? Nie mam pojęcia... Jeśli wiecie - zostawcie informację w komentarzu.
Składniki:
4 steki z tuńczyka
pieprz, sól
Marynata:
3 łyżki oliwy
4 ząbki czosnku
świeże liście bazylii
Surówka z kiszonej kapusty:
0,5 kg kiszonej kapusty
2-3 łyżki oleju
2 łyżki cukru
sól, pieprz
Przygotowanie:
Rozmrożone steki z tuńczyka posypujemy solą i pieprzem z obu stron. Do naczynia, które posłuży nam do marynaty, wlewamy olej, dodajemy pokrojony w plasterki czosnek, porwane liście bazylii. i mieszamy. Następnie do gotowej marynaty wkładamy steki i odstawiamy na pół godzinki do lodówki.
W tym czasie przygotowujemy surówkę. Kroimy kapustę, przekładamy ją do miski. Następnie dodajemy olej, cukier i przyprawiamy solą i pieprzem, mieszamy.
Po upływie określonego, wyjmujemy steki i odstawiamy na chwilę, aby nabrały temperatury pokojowej. Następnie smażymy je na dokładnie rozgrzanej patelni grillowej. Czas smażenia zależy od grubości naszych steków. Moje miały ok. 2 cm grubości więc smażyłam je nie więcej niż ok 2 - 2,5 min. z każdej strony. Ważna rada - nie należy smażyć ich zbyt długo, bo ryba stanie się sucha i niezjadliwa. Nasze steki powinny być mięciutkie i różowe w środku.
Smacznego!
Bądź na bieżąco dołączając do grona:
no i bede musiala poszukac tunczyka ,takiego smaka mi narobilas :)
OdpowiedzUsuńNie pozostaje mi nic innego, jak życzyć smacznego :)
UsuńAle przepysznie wygląda!!! i na pewno tak smakuje!
OdpowiedzUsuńMiłego weekendu kochana:):):):)
Dziękuję i wzajemnie - dużo słoneczka przede wszystkim :)
UsuńPięknie wygląda ale jednak wolę łososia :P.
OdpowiedzUsuńŁosoś mi się przejadł, potrzebna była odmiana więc na pierwszy ogień poszedł tuńczyk :)
UsuńNaprawdę warto spróbować :)
Mniamm:)
OdpowiedzUsuń