Halloumi to cypryjski ser wytwarzany z mleka owczego, bądź mieszanki mleka krowiego, owczego i koziego. Może być spożywany świeży lub dzięki wysokiej temperaturze topnienia - smażony lub grillowany. W ramach ciekawostki - Wielka Brytania jest drugim po Cyprze, największym jego konsumentem.
Dla mnie Halloumi swym smakiem bardzo przypomina oscypek. Spróbowałam go niedawno i szybko stał się jedną z moich ulubionych przekąsek. Najbardziej smakuje mi w wersji z grilla i w ten właśnie sposób przyrządzam go najczęściej.
Danie, które przedstawiam, można serwować na dwa sposoby: jako sałatkę lub jako danie główne, dodając przykładowo grillowaną pierś z kurczaka.
Halloumi bez problemu kupicie w sieci : Tesco, Aldi, Asda.
Potrzebujemy:
1 opakowanie sera Halloumi
1 paprykę
pomidorki koktajlowe
rukola
szpinak
sos sałatkowy / winegret
Przygotowanie:
Ser kroimy w średniej grubości plastry i smażymy na patelni grillowej. Paprykę kroimy w paski, pomidorki koktajlowe na połówki i wszystko układamy na rukoli wymieszanej ze szpiankiem. Na koniec całość skrapiamy sosem.
Smacznego!
Dajcie znać, czy próbowałyście i czy smakuje Wam Halloumi - już niedługo pokażę Wam inną propozycję podania :)
Bądź na bieżąco dołączając do grona:
O mniam ! pysznie wyglada
OdpowiedzUsuńciekawe czy w polskim małym tesco będzie?
OdpowiedzUsuńhm... pewnie nie :/
Oj zjadłabym takie pyszne danie! i cudownie podane!
OdpowiedzUsuńale się głodna zrobiłam:)
buziaczki kochana, ściskam