piątek, 11 października 2013

Sernik Toblerone

... czyli to, co tygryski lubią najbardziej

Nie będę kłamać... serniki uwielbiam!! Czy to na zimno, czy ciepło - uwielbiam!! A jeszcze lepiej, jak taki sernik przygotuje Mąż własny :)

Przepis prosty, szybki, a efekt nieziemski! Musicie mi wierzyć na słowo!
Potrzebujemy formę o średnicy ok 20 cm oraz niżej podane składniki:



Spód:
160 g ciastek typu digestive,
50 g roztopionego masła

Masa serowa:
250 g twarożku śmietankowego do serników
300 ml śmietany kremówki 30% (Łaciata do ciast i deserów)
100 g batonika Toblerone bardzo drobno posiekanego,
120 g białej czekolady


Przygotowanie:
Ciastka pokruszyć, wymieszać z masłem. Tortownicę o średnicy ok. 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, na spód wyłożyć masę z ciastek, wyrównać. Włożyć do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
Ubić śmietanę, dodać ser i dobrze wymieszać (można zrobić to mikserem).
Białą czekoladę roztopić w kąpieli wodnej lub garnuszku z dodatkiem łyżeczki masła. Roztopioną dodawać do masy serowej i szybko wymieszać (lub zmiksować). Dodać pokruszone Toblerone i dokładnie wymieszać.
Masę serową wyłożyć na schłodzony wcześniej spód i wyrównać. Schłodzić kilka godzin  w lodówce.
Po wierzchu można posypać np. wiórkami czekolady.

Smacznego!!!


Kochani, jako, że dostaję zapytania odnośnie zamienników dla Toblerone i o ciasteczka digestive informuję, iż możecie użyć czekolady Milki z rozdrobnionymi orzechami (zdjęcie poniżej), a ciastka są dostępne w polskich sklepach spożywczych, marketach i wyglądają m.in. jak te ze zdjęcia :)
Mam nadzieję, że te informacje okażą się Wam pomocne :)




Jeśli przepis Ci się spodobał - bądź na bieżąco dołączając do grona:

 na Facebooku - TUTAJ

 na  Instagramie TUTAJ

Obserwatorów bloga!

19 komentarzy:

  1. Kusisz tymi przepisami! Na pewno spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Daj znać, czy smakował, jak zrobisz :)

      Pozdrawiam :)

      Usuń
  2. no to bede mialam w tym roku inny sernik na Wielkanoc - juz mi ślinka cieknie

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak wygląda ten batonik? Czym można go zastąpić? Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Toblerone dostępne są w większości osiedlowych sklepów spożywczych i w każdym supermarkecie więc bez problemu znajdziesz :) Dla pewności wpisz w google to wyświetli się zdjęcie :) W ostateczności można go zastąpić czekoladą Milką, ale tylko tą z rozdrobnionymi orzechami :)

      Usuń
  4. Mieszkam za granica i nie moge kupic takiego serka.Czy normalny ser bialy moze byc?a moze mascarpone?

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja mieszkam w UK i w polskim sklepie kupuję zwykły twarożek śmietankowy w kostce. Z mascarpone nie próbowałam.

    OdpowiedzUsuń
  6. nie wiem dlaczego ale się nie ścina zbytnio,może trzeba było żelatyną zagęścić ????

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sernik powinien odstać kilka dobrych godzin w lodówce. U mnie wychodzi za każdym razem :)

      Usuń
    2. ale jak go wykładasz to jest gęsty czy rzadki?

      Usuń
    3. W momencie wkładania do lodówki jest rzadki, dopiero po kilku godzinach gęstnieje.

      Usuń
  7. Mam pytanie odnośnie białej czekolady- czy ją się wlewa płynna- bo po dodaniu masła zgęstniała mi? Mam jakiegoś pecha dzisiaj- sernik wylądował na podłodze- dno tortownicy mi odpadło :-( jutro 2 podejście

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. OMG!! To faktycznie pech :)
      Co do czekolady to tak, jak napisałam - roztapiamy ją w kąpieli wodnej z masłem, a następnie rozpuszczoną dodajemy do masy serowej i szybko mieszamy, aby nie powstała jedna wielka bryła :)
      Przy pierwszym podejściu faktycznie wszystko może się wydawać mega skomplikowane, ale już za drugim razem jest banalnie proste :)
      Życzę powodzenia

      Usuń
    2. ok. dzięki, idę robić :-)

      Usuń

A co Ty o tym sądzisz?
Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz!