wtorek, 17 grudnia 2013

Sposób na Babkę... ziemniaczaną



Jako, że Mikołaj z Polski przyniósł, a w zasadzie przysłał nam maszynkę do ziemniaków, od razu postanowiliśmy ją wypróbować!

Tak więc zapraszam Was na babkę ziemniaczaną.

Nasze proporcje są dość duże, dlatego od razu dodam, że z przepisu wyjdzie jedna duża tradycyjna blaszka i jedna tzw. 'keksówka'.


Składniki:

4 kg ziemniaków
4 jajka
1 duża cebula
6 dużych pieczarek
250 ml mleka
pieprz ziołowy i sól do smaku
1 szklanka mąki
boczek wędzony
odrobina masła do wysmarowania blachy
olej do smażenia
sos grzybowy


Przygotowanie:

1. Ziemniaki zetrzeć na tarce lub specjalnej maszynce do ziemniaków.

2. Mleko zagotować i wlać do startych ziemniaków, aby nie ściemniały. Dodać jajka, mąkę i wymieszać.

3. Pieczarki i cebulę kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię. Podsmażamy chwilkę,po czym dodajemy wszystko do masy ziemniaczanej i dokładnie mieszamy.

4. Przyprawiamy wedle uznania solą i pieprzem ziołowym.

5. Całość przelewamy do (wcześniej wysmarowanej) blach/y i wstawiamy do piekarnika (ok.190 - 200 st.) na 2h.

6. Jak wierzch babki się nam zapiecze, kładziemy plasterki boczku i  pieczemy dalej.

7. Podawać z przygotowanym wcześniej sosem grzybowym lub śmietaną (wedle uznania).


Mała wskazówka:

Babka doskonale smakuje np. na drugi dzień, pokrojona w plastry i odsmażona na patelni. Musicie koniecznie spróbować! :)






Smacznego!


Bądź na bieżąco dołączając do grona:


 na Facebooku - TUTAJ


 na  Instagramie TUTAJ



Obserwatorów bloga!

4 komentarze:

  1. Babka przepyszna najlepiej lubię odsmażaną na patelni :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmmm ale pyszności ! zdolna matka ;D
    pozdrawiamy
    www.kacikkuby.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

A co Ty o tym sądzisz?
Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz!