środa, 23 lipca 2014

Tarta z owocami


Uwielbiam gotować, ale pieczenie to niestety nie moja bajka :)
Ci, którzy mnie znają dobrze o tym wiedzą :)



Muszę jednak Wam się czymś pochwalić!
Otóż moja pierwsza w życiu, samodzielnie zrobiona tarta z owocami - okazała się w pełni zjadliwa i naprawdę smaczna :) Jestem z siebie naprawdę dumna! Good job! - jak to mówi nasz Synek :)

Rodzaj ciasta, jakim jest tarta - bardzo mi odpowiada - szybko się robi i skoro mnie się udało to oznacza, że zawsze wychodzi!
Potrzebujemy formę o średnicy 23-25 cm oraz niżej podane składniki:

Składniki na ciasto:

200 g mąki
100 g rozpuszczonego masła
1 jajko
3 łyżki cukru pudru - można dodać więcej, jeśli lubicie sobie posłodzić :)

Składniki na krem:

250 ml śmietany kremówki / double cream
250 g serka mascarpone
3-4 łyżki cukru pudru
marmolada do wysmarowania spodu tarty
owoce sezonowe - ja użyłam jagód i truskawek
ziarna fasoli lub grochu (obciążenie)

Przygotowanie ciasta:

W misce mieszamy mąkę, cukier puder, jajko i rozpuszczone masło. Zagniatamy powstałe cisto i wkładamy na 30 min do lodówki. Po tym czasie wyjmujemy i rozwałkowujemy je, następnie wykładamy nim formę wraz z brzegami.
Spód tarty dziurkujemy widelcem, przykrywamy papierem do pieczenia, a na wierzchu układamy ziarna fasoli, jako obciążenie - dzięki temu ciasto nam się nie wybrzuszy podczas pieczenia :)
Całość ląduje w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku na 15 minut.
Po tym czasie wyjmujemy formę z ciastem, zdejmujemy papier i obciążenie i pieczemy jeszcze 5 minut.
Po wyjęciu odstawiamy do ostudzenia i bierzemy się za krem.

Przygotowanie kremu:

Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem. Następnie dodajemy serek mascaropne i całość delikatnie mieszamy. Odstawiamy do lodówki zanim spód tarty nie ostygnie.

Tartę smarujemy cienką warstwą marmolady, aby krem jej nie rozmoczył.
Schłodzony krem rozkładamy na spodzie i dekorujemy owocami.








Smacznego!!


Bądź na bieżąco dołączając do grona:

 na Facebooku - TUTAJ

 na  Instagramie TUTAJ

Obserwatorów bloga!


12 komentarzy:

  1. Nigdy nie robiłam tarty na słodko, tylko zawsze na słono w postaci obiadu. Na tą się skuszę, bo wygląda przepysznie! ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Naprawdę polecam :) Mam właśnie zamiar spróbować tarty w wersji obiadowej - zobaczymy, co z tego wyjdzie :)

      Pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Dziękuję :)
      Normalnie jestem z siebie dumna - pierwsze udane ciasto :)

      Usuń
  3. Ja mam tak samo, słodkości a szczególnie pieczone nie są moją specjalnością ;), ale ta Twoja tarta wyglada obłędnie!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Asiu koniecznie wypróbuj przepis, mega łatwo i szybko się robi!
      A efekt - palce lizać :)

      Usuń
  4. Pysznie wyglada i mysle ,ze w njablizszej przyszlosci skorzystam z przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  5. mmmmmm.... poproszę kawałek, a potem drugi.....

    OdpowiedzUsuń
  6. o jaaa, jakie cudo! na pewno smakuje wysmienicie!!

    OdpowiedzUsuń

A co Ty o tym sądzisz?
Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz!