Jako, że Mikołaj z Polski przyniósł, a w zasadzie przysłał nam maszynkę do ziemniaków, od razu postanowiliśmy ją wypróbować!
Tak więc zapraszam Was na babkę ziemniaczaną.
Nasze proporcje są dość duże, dlatego od razu dodam, że z przepisu wyjdzie jedna duża tradycyjna blaszka i jedna tzw. 'keksówka'.
Składniki:
4 kg ziemniaków
4 jajka
1 duża cebula
6 dużych pieczarek
250 ml mleka
pieprz ziołowy i sól do smaku
1 szklanka mąki
boczek wędzony
odrobina masła do wysmarowania blachy
olej do smażenia
sos grzybowy
Przygotowanie:
1. Ziemniaki zetrzeć na tarce lub specjalnej maszynce do ziemniaków.
2. Mleko zagotować i wlać do startych ziemniaków, aby nie ściemniały. Dodać jajka, mąkę i wymieszać.
3. Pieczarki i cebulę kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię. Podsmażamy chwilkę,po czym dodajemy wszystko do masy ziemniaczanej i dokładnie mieszamy.
4. Przyprawiamy wedle uznania solą i pieprzem ziołowym.
5. Całość przelewamy do (wcześniej wysmarowanej) blach/y i wstawiamy do piekarnika (ok.190 - 200 st.) na 2h.
6. Jak wierzch babki się nam zapiecze, kładziemy plasterki boczku i pieczemy dalej.
7. Podawać z przygotowanym wcześniej sosem grzybowym lub śmietaną (wedle uznania).
Mała wskazówka:
Babka doskonale smakuje np. na drugi dzień, pokrojona w plastry i odsmażona na patelni. Musicie koniecznie spróbować! :)
Bądź na bieżąco dołączając do grona:
Babka przepyszna najlepiej lubię odsmażaną na patelni :)
OdpowiedzUsuńJa też :)
UsuńMmmm ale pyszności ! zdolna matka ;D
OdpowiedzUsuńpozdrawiamy
www.kacikkuby.blogspot.com
Dziękuję :*
UsuńA przepis naprawdę łatwizna :)