czwartek, 30 stycznia 2014

(na)Faszerowana Papryka


Dziś pomysł na szybkie, ale wykwintne danie...


Paprykę faszerowaną uwielbiam... Smakuje mi zarówno ta w wersji z mięsem mielonym, jak i z  filetem z kurczaka. Do tego na stole prezentuje się niezwykle smakowicie i chyba nikt się jej nie oprze :)

Wersja z mięsem mielonym

Składniki:

0,5 kg mielonej wieprzowiny
5 dużych papryk
torebka ryżu
1 mała cebula
1 jajko
łyżka oliwy
kawałek startego żółtego sera
przyprawy (zioła prowansalskie, sól, pieprz cayenne itp)

Przygotowanie:

1. Papryki myjemy, a następnie odkrajmy 'główki', usuwamy gniazda nasienne, a środek posypujemy pieprzem cayenne i solą.

2. Gotujemy ryż, a w tym czasie do mięsa dodajemy podsmażoną na patelni cebulkę, jajko oraz przyprawy. Na koniec wsypujemy ostudzony ryż i dokładnie wyrabiamy masę.

3. Papryki faszerujemy mięsem, nakładamy 'czapeczki' i wstawiamy je do naczynia żaroodpornego (odkrytego).

4. Pieczemy 1h w 180 stopniach. 10 minut  przed końcem posypujemy startym serem.

A tak się prezentują...












Wersja z kuskusem

Ostatnio stałam się miłośniczką kaszy typu kuskus. Oprócz tego, że stała się zamiennikiem dla ziemniaków to dodatkowo świetnie smakuje jako wypełnienie dla papryczek :)

Papryka w wersji z kuskusem może być ciekawym daniem wegetariańskim, natomiast mięsożercy wzbogacić ją mogą kurczakiem. W tym połączeniu smakuje naprawdę wyśmienicie :)




Składniki:

2 szklanki kaszy kuskus
1 pierś z kurczaka
5 - 6 dużych papryk
1 mała cebula
łyżka oliwy do smażenia
kawałek startego żółtego sera
przyprawy (zioła prowansalskie, sól, pieprz cayenne, przyprawa do kurczaka itp)
bulion do zalania kaszy

Przygotowanie:

1. Papryki myjemy, a następnie odkrajmy 'główki', usuwamy gniazda nasienne, a środek posypujemy pieprzem cayenne i solą.

2. Kaszę zalewamy bulionem i odstawiamy pod przykryciem na ok. 3 minuty.

3. W tym czasie kroimy pierś, cebulę i pieczarki w kosteczkę.

4. Kurczaka podsmażamy na patelni, następnie dodajemy do smażenia cebulkę i pieczarki.

5. Wszystkie produkty łączymy z kaszą i mieszamy. Gotowy farszem wypełniamy papryki, nakładamy 'czapeczki' i wstawiamy je do naczynia żaroodpornego (odkrytego).

6. Pieczemy 1h w 180 stopniach. 10 minut  przed końcem posypujemy startym serem.














                                          Smacznego :)


Bądź na bieżąco dołączając do grona:

 na Facebooku - TUTAJ

 na  Instagramie TUTAJ

Obserwatorów bloga!


9 komentarzy:

  1. lubimy takie papryki, dawno ich nie było. muszę się zrehabilitować rodzinie :) bo zajadają się.

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. Ooo to koniecznie musisz spróbować, są naprawdę przepyszne.

      Usuń
  3. Oj zrobiłabym, zrobiła.. Może jutro ? :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ooo matko! Jakie pyszności :D Też muszę zrobić :)

    OdpowiedzUsuń

A co Ty o tym sądzisz?
Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz!