czwartek, 25 września 2014

Grillowane steki z tuńczyka



Rybka przynajmniej dwa razy w tygodniu! 
I takiej zasady się trzymamy :)

Steki z tuńczyka to zaraz po łososiu jedno ulubionych dań rybnych naszej rodziny. Świetnie smakują z pieczonymi ziemniaczkami i surówką z kiszonej kapusty. I taki właśnie zestaw chciałabym dziś Wam przedstawić. Dodam, że Bartuś zajada to danie ze smakiem :) Super, bo tuńczyk ma w sobie dużą zawartość białka!

W przepisie użyłam steków mrożonych. Zaopatruję się w nie w pobliskim markecie (Aldi), ale poszperałam trochę w 'internetach' i znalazłam informację, że w Polsce dostępne są podobno w Biedronce. Gdzie jeszcze? Nie mam pojęcia... Jeśli wiecie - zostawcie informację w komentarzu.

Składniki:

4 steki z tuńczyka
pieprz, sól

Marynata:

3 łyżki oliwy
4 ząbki czosnku
świeże liście bazylii

Surówka z kiszonej kapusty:

0,5 kg kiszonej kapusty
2-3 łyżki oleju
2 łyżki cukru
sól, pieprz


Przygotowanie:

Rozmrożone steki z tuńczyka posypujemy solą i pieprzem z obu stron. Do naczynia, które posłuży nam do marynaty, wlewamy olej, dodajemy pokrojony w plasterki czosnek, porwane liście bazylii. i mieszamy. Następnie do gotowej marynaty wkładamy steki i odstawiamy na pół godzinki do lodówki. 
W tym czasie przygotowujemy surówkę. Kroimy kapustę, przekładamy ją do miski. Następnie dodajemy olej, cukier i przyprawiamy solą i pieprzem, mieszamy.

Po upływie określonego, wyjmujemy steki i odstawiamy na chwilę, aby nabrały temperatury pokojowej. Następnie smażymy je na dokładnie rozgrzanej patelni grillowej. Czas smażenia zależy od grubości naszych steków. Moje miały ok. 2 cm grubości więc smażyłam je nie więcej niż ok 2 - 2,5 min. z każdej strony. Ważna rada - nie należy smażyć ich zbyt długo, bo ryba stanie się sucha i niezjadliwa. Nasze steki powinny być mięciutkie i różowe w środku.

Smacznego!










Bądź na bieżąco dołączając do grona:



 na Facebooku - TUTAJ




 na  Instagramie TUTAJ


Obserwatorów bloga!

7 komentarzy:

  1. no i bede musiala poszukac tunczyka ,takiego smaka mi narobilas :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie pozostaje mi nic innego, jak życzyć smacznego :)

      Usuń
  2. Ale przepysznie wygląda!!! i na pewno tak smakuje!
    Miłego weekendu kochana:):):):)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i wzajemnie - dużo słoneczka przede wszystkim :)

      Usuń
  3. Pięknie wygląda ale jednak wolę łososia :P.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Łosoś mi się przejadł, potrzebna była odmiana więc na pierwszy ogień poszedł tuńczyk :)
      Naprawdę warto spróbować :)

      Usuń

A co Ty o tym sądzisz?
Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz!