środa, 4 lutego 2015

Halloumi w roli głównej...



Halloumi to cypryjski ser wytwarzany z mleka owczego, bądź mieszanki mleka krowiego, owczego i koziego. Może być spożywany świeży lub dzięki wysokiej temperaturze topnienia - smażony lub grillowany. W ramach ciekawostki - Wielka Brytania jest drugim po Cyprze, największym jego konsumentem.

Dla mnie Halloumi swym smakiem bardzo przypomina oscypek. Spróbowałam go niedawno i szybko stał się jedną z moich ulubionych przekąsek. Najbardziej smakuje mi w wersji z grilla i w ten właśnie sposób przyrządzam go najczęściej.


Danie, które przedstawiam, można serwować na dwa sposoby: jako sałatkę lub jako danie główne, dodając przykładowo grillowaną pierś z kurczaka.

Halloumi bez problemu kupicie w sieci : Tesco, Aldi, Asda.

Potrzebujemy:

1 opakowanie sera Halloumi
1 paprykę
pomidorki koktajlowe
rukola
szpinak
sos sałatkowy / winegret

Przygotowanie:

Ser kroimy w średniej grubości plastry i smażymy na patelni grillowej. Paprykę kroimy w paski, pomidorki koktajlowe na połówki i wszystko układamy na rukoli wymieszanej ze szpiankiem. Na koniec całość skrapiamy sosem.










Smacznego!

Dajcie znać, czy próbowałyście i czy smakuje Wam Halloumi - już niedługo pokażę Wam inną propozycję podania :)


Bądź na bieżąco dołączając do grona:

 na Facebooku - TUTAJ

 na  Instagramie TUTAJ

Obserwatorów bloga!

3 komentarze:

  1. ciekawe czy w polskim małym tesco będzie?
    hm... pewnie nie :/

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj zjadłabym takie pyszne danie! i cudownie podane!
    ale się głodna zrobiłam:)
    buziaczki kochana, ściskam

    OdpowiedzUsuń

A co Ty o tym sądzisz?
Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz!