Niedziela to zdecydowanie mój ulubiony dzień tygodnia!
Długie, leniwe poranki... i wędrujący z kuchni zapach gofrów...
Gofry to dla mnie dodatkowo smak dzieciństwa, ponieważ bardzo często jadaliśmy je na śniadania. Poza tym pewnie większość z nas miała okazję skosztować ich podczas pobytu nad Bałtykiem...
Podzielę się z Wami naszym sprawdzonym przepisem na gofry, które zawsze wychodzą super chrupiące!
...i smaczne oczywiście :)
Składniki
2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 szklanki mleka
1/3 szklanki oleju
2 jajka (żółtka oddzielone od białek)
szczypta soli
Z uwagi na to, że gofry zazwyczaj jemy z cukrem pudrem lub dżemem, do ciasta nie dodajemy cukru. Można ewentualnie dodać cukru waniliowego.
Przygotowanie:
Wszystkie składniki (oprócz białek) łączymy i miksujemy. Następnie ubijamy pianę z białek i dodajemy ją do reszty ciasta, delikatnie mieszamy.
Przed pierwszym pieczeniem, rozgrzaną gofrownicę lekko smarujemy ręcznikiem papierowym zwilżonym olejem. Gofry pieczemy 2-3 min. aż się zarumienią.
Ważne!
Po wyjęciu z gofrownicy, gofry układamy na kratce do wystygnięcia wtedy bedą super chrupiące.
Ważne!
Po wyjęciu z gofrownicy, gofry układamy na kratce do wystygnięcia wtedy bedą super chrupiące.
Mam nadzieję, że będą Wam smakowały :)
świetne gofry :)))
OdpowiedzUsuńpozdrawiam! www.kacikkuby.blogspot.com
Pyszności :)
OdpowiedzUsuńPolecam przepis, wychodzą naprawdę smaczne :)
Usuńajj, cudne zdjęcia ! dobrze Ci idzie Kochana ;)
OdpowiedzUsuńa te gofry to bym wszamała, ojjjj :P
Dziękuję :* To dopiero pierwsze dni zabawy z mym Najkonem :)
Usuńszkoda że nie mam gofrownicy
OdpowiedzUsuńoj żałuj Kochana :)
UsuńTe gofry sa wspomnieniem mojego dziecinstwa... mniam :)
OdpowiedzUsuńWygladają pychotnie :) Pozdrawiam, obserwuję i zapraszam do siebie :)
OdpowiedzUsuńWitam serdecznie :) Również pochodzę z Podlasia :)
Usuńjakie słodkości ;)
OdpowiedzUsuńno to co... słodkich walentynek :D
Dziękuję i wzajemnie :*
Usuń